Aardbeientaart

Beter dan bij de bakker en zelf gebakken: lekkere aardbeientaart met pudding of gevuld met ander vers fruit, naargelang het seizoen waarin je de fruittaart wil bakken.

Piet gebruikt alle soorten fruit behalve groene kiwis: verse kiwi’s bevatten enzymes die de pudding waterachtig gaan maken, gekookte schijfjes kiwi kunnen wel op de taart.

Om het bladerdeeg niet te doen krimpen en de zijkanten niet in te laten vallen, druk je het bladerdeeg overal goed tegen de taartvorm. Leg er dan een vel boterpapier bovenop en vul volledig met grof zout. Makkelijker is droge bonen of droge erwten te gebruiken: deze kan je direct op het deeg storten zonder een extra vel bladerdeeg. Bak het gevulde deegvel droog.

De typische "pudding" noemt eigenlijk banketbakkersroom of crème patissière en wordt gebonden door eigelen en maïzena. Er wordt geen eiwit toegevoegd.

Wil je geen vel op de pudding, duw er dan na het koken een vel plastiekfolie over, of overstrooi met poedersuiker of bestrijk met een klontje boter.

Aardbeientaart ingrediënten

 • 1 vel bladerdeeg
 • gedroogde erwten, gedroogde bonen of een vel boterpapier en grof zout
 • aardbeien of ander vers fruit, ook banaan
 • abrikozengelei

Voor de banketbakkersroom:

 • 600 ml kokende, volle melk met een vanillestokje
 • 5 eigelen
 • 100 gram witte suiker
 • 50 gram maiszetmeel

Aardbeientaart recept

Aardbeientaart recept: bak een vel bladerdeeg droog, vul met pudding en verse aardbeien, laat blinken door en lauwe abrikozengelei over te borstelen

 1. Verwarm uw oven voor op 180 graden.
 2. Leg een vel bladerdeeg in een taartvorm en druk goed aan en snijd de randjes die over de vorm hangen af.
 3. Leg er een vel boterpapier over en vul met grof zout.
 4. Breng melk aan de kook met een vanillestokje in een pot van meer dan 1 liter.
 5. Neem een grote kom, doe er de eigelen en de suiker bij en klop met een elektrische mixer met kloppers op volle snelheid luchtig en wit.
 6. Meng er dan met een handgarde het maiszetmeel door.
 7. Giet er dan zeer langzaam – onder voortdurend hevig roeren met de handgarde – de kokende melk aan toe.
 8. Giet alles terug in de warme soeppot, breng terug aan de kook en laat even (een minuutje) goed doorkoken: opnieuw onder voortdurend roeren! Als je de pudding dik genoeg vindt, draai je het vuur uit.
 9. Laat nu zowel de taartbodem als de banketbakkersroom afkoelen alvorens verder te werken.
 10. Smeer de koude banketbakkersroom uit over de taartbodem tot de taart gevuld is. Leg er dan stukjes aardbeien of ander (gemengd) vers fruit bovenop. Gebruik je stukjes banaan, bestrijk ze dan met lauwe abrikozengelei, zodat de banaan niet bruin gaat verkleuren.
 11. Gebruik je als fruit alleen aardbeien, dan hoeft er geen abrikozengelei over (al oogt het wel mooier met blinkende gelei), als je er wel voor zorgt dat je de gesneden kant van de aardbeien volledig in de pudding duwt.