Tiramisu met aardbeien

Een lekkere Italiaanse tiramisu vol smaken maak je de dag op voorhand klaar met dit makkelijke recept voor tiramisu met aardbeien en nootjes.

Laat een tiramisu altijd een nachtje rusten in de ijskast zodat de koekjes al het vocht kunnen opslorpen en het ganse dessert 1 geheel wordt. Zoniet kan je even goed, zoniet beter, koekjes met platte kaas (verse kaas) en aardbeien eten.

Piet maakt ongeveer een liter aardbeiensaus om de koekjes in onder te dompelen, wat teveel is kan je in de diepvries bewaren of gebruiken als sausje op andere desserten en vanille roomijs.

Klik hier voor een makkelijker tiramisu met aardbeiensaus recept.

De traditionele amaretto wordt vervangen door sambuca: een Italiaanse anijslikeur gemaakt met vlierbessen en verder op smaak gebracht met zoethout, kruiden en specerijen.

Tiramisu ingrediënten

 • 4 eieren van met biologische granen gevoede losloop kippen
 • 50 gram + 50 gram witte suiker
 • ½ kilogram verse mascarpone kaas
 • ½ kilogram verse aardbeien
 • Brésilienne nootjes
 • ½ liter aardbeiensaus
 • een lekkere scheut Italiaanse sambuca
 • 400 tal gram lange vingers koekjes

Voor de aardbeiensaus:

 • ½ liter water
 • 400 gram aardbeien
 • ¼ kilogram suiker
 • 1 schijfje citroen
 • 1 vanillestok

Tiramisu recept met flink wat aardbeien

Onweerstaanbaar lekkere tiramisu zonder koffie maar met aardbeien, aardbeiensaus en Brésilienne nootjes

 1. Voor de aardbeienmoes doe je behalve de aardbeien alle andere ingrediënten in een sauspannetje, breng al roerend aan de kook tot de suiker gesmolten is en laat een 20 tal minuten sudderen. Verwijder het vanillestukje en de citroen en laat afkoelen. Snijd de aardbeien in stukjes, voeg er de siroop aan toe en pureer met een mixer of blender. Indien gewenst kan je de zaadjes verwijderen door de moes met een pollepel door een zeef te duwen.
 2. Neem 2 kommen en scheidt de eierdooiers van de eiwitten. Zorg dat er geen eierschaal noch eierdooier bij het eiwit terechtkomt.
 3. Doe 50 gram suiker bij de eierdooiers en klop luchtig totdat alle suiker is opgelost en je dus geen kristallen meer hoort kraken in je kom.
 4. Doe de andere 50 gram suiker bij de eiwitten, zorg ervoor dat je kloppers volledig rein en droog zijn en klop de eiwitten stijf.
 5. Voeg de mascarpone bij de eierdooiers en werk met de handgarde of met de mixer met kloppers door de opgeklopte eierdooiers.
 6. Klop er tenslotte de eiwitten door en het tiramusibeslag is klaar.
 7. Snijd het merendeel van de halve kilogram aardbeien in kleine stukjes, maar houd er ook nog over om in schijfjes te snijden voor de garnering.
 8. Neem een rechthoekige of vierkante schotel en bestrijk de bodem met wat tiramisubeslag.
 9. Sprenkel er wat verse aardbeienstukjes en Brésilienne nootjes over.
 10. Dompel de lange vingers 1 voor 1 in de warme aardbeienmoes waar je nog een scheutje sambuca hebt doorgeroerd – warm: zodat de koekjes de moes goed kunnen opzuigen en niet te droog blijven – en vorm er een laag mee in de schotel.
 11. Herhaal met de volgende lagen: tiramisubeslag, verse aardbei en nootjes, boudoirkoekjes.
 12. Zorg er steeds voor dat de allerlaatste laag tiramisubeslag is dat je zo egaal mogelijk over het dessert uitspreidt.
 13. Laat de tiramisu een nacht rusten in de ijskast, snijd eerst met een warm mes lijnen doorheen de schotel en schep dan de stukken dessert op een bord gegarneerd met verse schijfjes aardbeien en Brésilienne nootjes er bovenop.