Preskop Recept

Heerlijk op de boterham met mosterd: lekker frut of preskop recept met look, sjalot, kappertjes en peterselie.

In preskop kan je natuurlijk al je favoriete smaken bewerken, dus dit recept van Piet Huysentruyt is een voorbeeld van hoe het kan. Niets belet je om zelf creatief uit de hoek te komen: je kan bijvoorbeeld truffelpuree toevoegen. Ikzelf voeg graag paprika en chilipoeder toe en wat zure augurkjes.

Piet voegt geen extra gelatine toe, want door het uiterst lang koken van de kop, tong en oren is de bouillon reeds rijk aan het dierlijke gelatine.

Voor preskop leg je voor het opstijven een gewicht op de terrine zodat het vlees wordt samengeperst. Als je echter zoals Piet van gelatine houdt, die je dit niet.

Preskop ingrediënten

 • varkenstong, varkenskop en varkensoren
 • bouillon waarin het varkensvlees in gegaard werd
 • hoeveboter
 • 2 teentjes knoflook, uiterst fijngesneden of fijngehakt
 • 1 tot 2 sjalotten, uiterst fijngesneden of fijngehakt
 • 1 eetlepel kappertjes, fijngesneden
 • redelijk wat peterselie: uiterst fijngesneden of fijngehakt

Hoe preskop maken

Preskop

 1. Vertrek je van rauw vlees, kook het dan (in enkele uren) boterzacht in een bouillon met ajuin, prei, selder, wortel, tijm, laurier, look en instant groentebouillon.
 2. Begin met de gekookte varkenstong te schillen en het velletje te verwijderen.
 3. Smelt wat vetstof in een stoofpotje, en stoof er de sjalot en de knoflook in aan op een laag vuurtje zodat de look niet aanbrandt.
 4. Snijd het uiterst zacht gekookte varkensvlees in kleine stukjes en voeg bij de stovende sjalot. Roer zo nu en dan om en voeg de kappertjes toe.
 5. Voeg de bouillon toe tot al het vlees net onder staat en breng even aan de kook.
 6. Neem van het vuur, roer de peterselie eronder en doe in een kommetje of een terrine. Doe er meer vlees (zeer fijn gesneden) of meer bouillon in (met grote stukken vlees) naar voorkeur.
 7. Laat de preskop afkoelen en opstijven in de ijskast. Serveer met brood en mosterd.

Comments

 1. ik vind dat zijn recepten al tijd kloppen als ik ze klaar maak heb al menig recept klaar gemaakt nu ga ik zijn preskop uit proberen