Creme au beurre recept

Lekker recept om een zeer fijne, lichte, luchtige creme au beurre te maken met boter, suiker, eieren, water en naar smaak koffie, chocolade, fruit of vanille.

Snelle boterroom maak je door gewoon romig geroerde boter beetje bij beetje te mengen met evenveel poedersuiker.

Voor een siroop moet je volgens Piet zuivere suiker gebruiken. Niet echt duidelijk wat hij daarmee bedoelt: doe bij elke suiker wat water en je zal een siroop krijgen. In mijn zelfgemaakte vruchtensiropen kook ik steeds dubbel zoveel sap met de suiker. Maar om het recept te laten lukken gebruik je best zoals Piet zegt ultrafijne suiker.

Volgens Piet ga je best ook niet roeren in een suikersiroop: als je roert komt er lucht in je mengsel, waardoor de suikersiroop kan schiften.

Suikersiroop moet je verwarmen tot 120 graden. Als je geen suikerthermometer hebt, wacht je tot je in de pot kleine (enkele mm) blaasjes begint te zien (eerst zal je grote blaasjes zien van 1 cm of meer). De andere truuk is een lepel siroop in een kommetje met koud water te dompelen: als de siroop wat opstijft, is hij klaar.

Eiwit zonder eierdooiers heeft niet de kracht om vet op te nemen. Vandaar ganse eieren in de room verwerken. Gebruik je alleen eierdooiers, dan wordt de room minder luchtig en heb je geen "buffer": voeg je teveel boter toe, dan gaat het geheel terug schiften. Met eiwit kan je iets minder nauwkeurig werken (vandaar dat de eieren niet worden afgewogen).

Om de boter goed door de eieren te laten opnemen, moet je de kloppers op volle kracht zetten, zodat de boter zo snel mogelijk met zo veel mogelijk eideeltjes in contact komt.

Voor extra smaak kan je extra sterke koffie of espresso toevoegen, alsook vruchtencoulis van bijvoorbeeld frambozen, of gewoon vanille extract, of gesmolten chocolade.

Creme au beurre ingrediënten

 • 200 gram ultrafijne suiker
 • 75 ml water
 • 3 hele eieren
 • 3 eierdooiers
 • ¼ kilogram ongezouten, halfzachte boter
 • indien gewenst extra smaak naar keuze van sterke koffie, vanille essence, gesmolten chocolade, vruchtencoulis of fijngestampte nootjes

Hoe creme au beurre maken

Creme au beurre recept met nootjes

 1. Zet het water met de suiker in een sauspannetje met dikke bodem op een laag vuurtje en breng aan de kook. Als de suiker is opgelost en je in de mengeling de typische siroopbubbeltjes ziet opborrelen, naam je het sauspannetje van het vuur en dompel je de bodem van het pannetje eventjes in koud water:de siroop blijft warm maar de pan gaat de siroop niet verder karameliseren.
 2. Doe de eieren en de eierdooiers in een kom en klop volle bak luchtig.
 3. Voeg dan pas, onder voortdurend kloppen, de suikersiroop toe: giet deze langzaam op de kloppers. Blijf kloppen tot de mooie mousse geheel weer afgekoeld is.
 4. Voeg er indien gewenst koffie of een andere extra smaakmaker aan toe en meng op lage snelheid.
 5. Lepel er dan keer per keer een schep boter bij en klop op volle kracht door de eieren en bewaar de creme au beurre in de ijskast of verwerk in een petit beurre taart.