Tortilla maken

Lekkere tortilla maken als hoofdgerecht of als aperitiefhapje koud op een broodje met een beetje tomaat zoals in Spanje.

Makkelijk recept om tortilla te maken met aardappel en allerlei groenten die je nu in de tuin of in overvloed in de supermarkt kan vinden.

Tortilla is een aardappelomelet die langs beide kanten gebakken is, maar je kan er natuurlijk extra veel andere groenten aan toe voegen. Alle groenten worden eerst raw aangestoofd in een pan met olie, alvorens ze dan met de eieren te mengen en samen verder te garen. Heb je een echte tortillapan (2 pannen van dezelfde grootte op elkaar), dan bak je de tortilla aan beide kanten: wel de pan pas omdraaien als het ei gestold is)

De beste omelet met het meeste maak je natuurlijk met eieren van losloopkippen gevoed met (biologisch gewonnen) granen en biologisch geteelde groenten. Bovendien zijn rauw aangestoofde groenten dubbel zo lekker als gekookte groenten.

Na het proeven van deze tortilla is het eenvoudig om meer de vegetarische richting in te gaan zeker voor degenen die kiezen voor biologische kwaliteitsproducten, maar die niet direct teveel geld willen uitgeven aan biologisch geteeld vlees. Biologische eieren en groenten zijn duidelijk goedkoper (al is op lange termijn de doktersrekening voor mensen die niet biologisch geteelde waren eten evenzeer hoog, al wordt dat dan wel gesubsidieerd door de ziekteverzekering: te gek als je veel gezondere mensen  kan hebben als gezond basisvoedsel werd gesubsidieerd). Een keuze voor politiekers dus, laat ons nu de lekkere, vegetarische omelet klaarmaken.

Tortilla recept

 • (olijf)olie om te bakken
 • 4 aardappels
 • 1/8 bloemkool
 • wat broccoli
 • 1 kleine wortel
 • 1 kleine courgette
 • knoflook: zeer fijn gesneden
 • kruiden naar smaak: lookkruiden, peper en zout, Spaanse (rode) peper
 • eieren van de biologische teelt: zoveel eieren zodat alle groenten onder staan (minstens 3 of 4 voor een kleine pan)

Hoe tortilla maken

Tortilla maken in een dubbele tortillapan

Snijd alle groentestukjes even groot, zodat de tortilla niet uiteenvalt waar de grote stukken zitten.

 1. Verwarm olie in de pan, snijd de aardappelstukjes klein en begin aan te stoven.
 2. Snijd de stukjes wortel even groot en stoof mee aan.
 3. Snijd de stukjes courgette even groot en stoof ook mee aan: schud de pan zodat alle kanten van de stukjes kunnen bakken.
 4. Voeg tenslotte de stukjes bloemkool en broccoli toe, kruid het geheel, schud de pan en laat verder aanstoven totdat alle groenten bijna gaar gestoofd zijn.
 5. Neem een kom, breek er de eieren in, kruid met peper en zout (en naar smaak andere kruiden) en kluts goed om met een handgarde.
 6. Giet de eieren over de aangestoofde groenten en schud even met de pan. Ikzelf neem steeds zoveel eieren tot alle groenten bedekt zijn met ei.
 7. Zet nu het vuur zo laag mogelijk en zet een deksel op de pan zodat zowel het ei als de groenten zeer rustig kunnen garen: minstens 5 minuten, al naar gelang de dikte van de omelet.
 8. Als de bovenkant van het ei gegaard is, maak je het los van de bodem (de ganse omelet moet bewegen als je met de pan schudt), vet je een even grote pan in, leg op de bakpan en draai de omelet om… altijd spanned! maar lukt steevast als de omelet niet meer nat is en je de pannen goed op elkaar drukt: ikzelf knoop eerst de stelen vast met een handdoek)