Stoofvlees maken

Stap voor stap foto’s: zeldzaam recept van Piet Huysentruyt om stoofvlees te maken met bier en rundsstoofvlees in plaats van Piet’s favoriet varkensstoofvlees, uit SOS Piet.

Waarom verkiest Piet varkensvlees? Niet alleen is een stoverij van varkensvlees sneller gaar (rund 2 tot 2 uur en half, varken slechts 1 uur), het varkensvlees geeft ook meer smaak af dan rundsvlees. Voor meer smaak "help" je de stoverij met wortel, sjalot en enkele champignons.

Maak stoofvlees steeds in een brede pot, zodat je het vlees in 1 laag tegelijk kan bruinen en gebruik net zoveel boter om de bodem van je pan mee te bedekken. Per persoon rekent Piet steeds 250 tot 300 gram vlees.

Kook een stoverij nooit onder deksel.

Stoofvlees met bier

Proef steeds het bier dat je gebruikt: als het zoet smaakt zoals gewoon bruin tafelbier, dan moet je de zoete smaak wat compenseren met wat zuur (balsamico azijn of frambozenazijn en het zuur van de mosterd). Voeg een beetje azijn toe, je kan altijd meer toevoegen nadat je na een uurtje sudderen proeft.

Een zoet-zuur biertje is perfect. Gebruik liefst geen bittere trappist want de bittere smaak zal in de saus en in het vlees terug te vinden zijn.

Stoofvlees ingrediënten

 • 1000 tot 1200 gram rundsstoofvlees
 • zout en peper
 • een klontje boter
 • 1 grote, witte ajuin
 • 1 sjalot
 • 2 wortelen
 • enkele witte of bruine champignons
 • 3 eetlepels bloem
 • ½ liter gewoon donker tafelbier en ½ liter water (gebruik net zoveel half-half tot al het vlees goed onderstaat)
 • enkele verse twijgjes tijm en laurierblaadjes
 • balsamicoazijn of frambozenazijn naar smaak (4 eetlepels als je zoet tafelbier gebruikt)
 • 1 eetlepel PH rundsbouillon

Hoe rundsstoofvlees maken

Stap voor stap recept om stoofvlees te maken volgens SOS Piet Huysentruyt

 1. Kruid het rundsstoofvlees met peper en zout langs alle kanten. Smelt een kleine klont boter in een brede pot met dikke bodem. Als de boter niet te licht maar ook niet te donkerbruin is,
 2. voeg je het vlees toe in de pot in 1 laag zodat elk stukje vlees aan de onderkant gelijktijdig kan bruinen.
 3. Als de stukjes vlees goed aangebakken zijn, draai je ze 1 voor 1 om.
 4. Snijd de ajuin en sjalot in grove stukken en voeg toe over het vlees.
 5. Snijd de wortel in schijfjes en leg over het vlees.
 6. Snijd de champignons in dikke schijven en verspreid bovenop het vlees.
 7. Kruid de stoverij met enkele laurierblaadjes en enkele twijgjes tijm en roer alles goed door elkaar.
 8. Overstrooi de pan met 3 eetlepels bloem en roer door elkaar zodat de boter met de bloem een roux maakt voor de latere binding van de saus.
 9. Voeg net zoveel bier
 10. als water toe totdat al het vlees onder staat. Compenseer het zoete van het tafelbier door wat balsamico of frambozenazijn bij te voegen aan de stoofpot. Voeg er nog wat instant rundsbouillon aan toe en roer goed om. Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje zonder deksel sudderen.
 11. Smeer een flinke laag mosterd op een boterham en leg na anderhalf uur sudderen de snede brood met de mosterdkant naar boven op het vlees.
 12. Laat alles in totaal minstens 2 uur of meer sudderen tot het rundsstoofvlees mooi zacht is (je kan het met je vingers uit elkaar knijpen). Roer de boterham met mosterd door het stoofvlees en serveer.