Stoofvlees recept

Het lekkerste stoofvlees recept maak je met bier en het juiste varkensvlees op grootmoeders wijze klaargemaakt: heerlijk bij dikke frieten.

Het geheim van stoofvlees zacht te koken tot je het met je vingers uit elkaar kan duwen ligt hem eerst en vooral in de keuze van het juiste stuk vlees. Het vlees moet eerst en vooral goed doorregen zijn met vet. Voor het zachtste resultaat koop je varkenswangen, uw tweede keuze is het stuk van de rug dat in de nek overgaat. Dit zijn spieren die, toen het varken nog in leven was, niet veel gewerkt hebben en tijdens het stoven uiterst mals worden.

Wat evenzeer belangrijk is, het vlees warm te houden eens het warm is. Dus niet het vlees aanbakken in een zeer hoge pot op een laag vuur waar je daarna koud bier of water over giet: de koude schok zal resulteren in een minder malse stoverij. Piet gebruikt een brede stoofpan met rechte wand om zo min mogelijk het vlees af te koelen tijdens het toevoegen van het bier. Indien je niet beschikt over zulk een pan, kook je je bier gewoon in een andere pot of pan zoals Jeroen Meus dat doet alvorens het biet bij het stoofvlees te gieten.

Tenslotte is de keuze van het bier of de wijn belangrijk: Frans stoofvlees wordt traditioneel gestoofd in wijn, Vlaams stoofvlees vraagt naar bier. Neem niet zomaar het eerste, beste pintje dat je in je kelder vindt. Als je vlees stooft in bitter bier, zal de bittere smaak duidelijk in je vlees dringen, wat de smaak niet ten goede komt. Goede bieren zijn bruin bier of bijvoorbeeld een Leffe bier en ideaal is een "zoet bruin bierke". Je kan ook koken zonder bier of wijn, met water en een scheutje droge sherry, een scheutje balsamico azijn en wat bruine suiker. Maar waarom experimenteren als je het beproefde stoofvlees recept uit SOS Piet kan gebruiken met Rodenbach en Grimbergen. Zo beproefd dat Piet het zonder veel variatie begin 2012 herhaalde in De Perfecte Keuken.

Ook belangrijk om weten: gebruik in het begin om het vlees aan te bakken evenveel boter als dat je later bloem bij voegt, om alzo een soort roux te maken alvorens het bier bij het vlees te gieten.

Persoonlijk vind ik dat je even lekker stoofvlees kan maken zonder de extra eetlepel PH rundsbouillon: het is tenslotte varkensstoofvlees en geen rundsstoofvlees.

Stoofvlees ingrediënten

 • 1 kilo varkensstoofvlees
 • 2 witte ajuinen
 • peper en zout
 • 1 knoflook teen
 • 2 tot 3 takjes verse tijm en een laurierblad
 • 3 eetlepels boter
 • 3 eetlepels bloem
 • bier: Rodenbach en Grimbergen
 • bouillon (of water en een beetje rundsbouillon van Piet Huysentruyt) tot het vlees goed onderstaat
 • 1 snede wit brood
 • flink wat mosterd
 • 3 eetlepels bloem

Hoe stoofvlees met bruin bier maken

 1. Stap voor stap stoofvlees receptKoop uzelf een goed stuk varkensstoofvlees.
 2. Laat uw slager het vlees in stukken snijden of snijdt het zelf en kruid met peper en zout.
 3. Smelt flink wat echte boter in een zeer brede stoofpan.
 4. Doe de stukken vlees in de hete pan en bak mooi aan 1 kant aan alvorens ze om te draaien.
 5. Doe er nu al de in stukken gesneden ajuin bij,
 6. alsook de tijm en laurier.
 7. Van zodra het vlees aan 1 kant goed is bruingebakken, draai je het om en laat de andere kant bruinbakken.
 8. Overstrooi alles met bloem, schud een flink aantal keren goed met de pan zodat de bloem zich om en rond het vlees en in de boter kan verdelen zonder te klonteren. Als er toch nog een hoopje bloem op een stukje vlees blijft liggen, schud het er dan met de hand af. Laat de bloem mee warmen.
 9. Zorg dat het vuur goed hoog staat vooraleer de pan te blussen met het bier,
 10. dat direct moet beginnen schuimen als je het in de hete pan giet. Wacht even tot het bier van het eerste flesje kookt alvorens het tweede flesje toe te voegen.
 11. Zorg dat het vlees helemaal goed onder staat, zoniet, voeg water toe.
 12. Roer er tenslotte indien gewenst een goede eetlepel PH bouillon door en breng aan de kook.
 13. Leg er een snede wit brood met goed wat mosterd ingesmeerd bovenop (met de mosterd naar omhoog) en
 14. schud even met de pan zodat er wat van de saus over de boterham vloeit.
 15. Laat 60 tot 90 minuten lekker rustig pruttelen – zonder deksel! – tot de saus ook mooi gebonden is.
 16. Breek met een eetlepel de snede brood in stukken en roer goed onder het stoofvleessaus. Proef en pas de smaak verder aan, indien je meer zuur wil, voeg dan balsamico azijn toe.
 17. Serveer het stoofvlees met een pollepel
 18. op een bord met dikke frieten, een slaatje en mayonaise.