Rabarber Crumble

Formidabel lekker en makkelijk: snel recept om rabarber crumble te bakken, nu het rabarber seizoen weer begonnen is. Kan evenzeer met appel of ander fruit gebakken worden.

Hoe droger je het crumble deeg wil, hoe minder boter je bij de crumble voegt. In gelijke verhoudingen suiker, boter en bloem, heb je een niet droge koekjeslaag bovenop je gebak, Piet’s voorkeur gaat naar minder boter in verhouding tot gelijke delen zuiker en bloem.

Om de rabarber toch gaar te krijgen in de oven, zonder hem voor te koken of voor te roosteren, gaat Piet de rabarber in zeer kleine stukjes snijden. Piet verwijderd de rode buitenkant, ik doe dat niet (vezels zijn gezond en we hebben nog al onze tanden).

Piet verwijst hier naar de pot bruine suiker van zijn moeder waar Piet dan een stengel rabarber in dopte (goed doppen zodat je veel suiker hebt) en zo de stengel oppeuzelde. Gebruik voor de crumble flink wat bruine suiker zodat je hem zeer goed rondom de rabarberstukjes ziet hangen. Tijdens het bakken zal de bruine suiker met het rabarbersap wat karameliseren.

Rabarber crumble recept

Voor het fruit:

 • 2 stelen rabarber
 • flink wat bruine suiker (4 eetlepels)
 • kaneel naar smaak (1 theelepeltje)

Voor de crumble:

 • 100 gram witte suiker
 • 100 gram tarwebloem
 • 100 gram hoeveboter

Hoe rabarber crumble maken

Rabarber crumble

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Doe de boter, witte suiker en tarwebloem in een kom en meng snel met de hand tot een ruw kruimeldeeg.
 3. Schil de rabarberstelen met een dunschiller en snijd de stelen in zo klein mogelijke stukjes (Piet snijdt de stelen eerst in de lengte door alvorens verder in brunoise te snijden).
 4. Doe de stukjes rabarber in een kom, doe er de bruine suiker en het kaneelpoeder bij en roer goed om zodat alle stukjes met suiker bedekt zijn.
 5. Schep het fruit in kleine ovenschoteltjes, strooi er het crumbledeeg over en laat de rabarber crumble een kwartier in een oven van 180 graden bakken.