Patatas bravas

Makkelijk recept om het Spaanse tapas gerecht patatas bravas te maken met gebakken aardappelen en een overheerlijke tomatensaus.

Papas bravas zoals het ook wel eens wordt genoemd, is een van de meest populaire Spaanse tapas: ideaal bij een glas wijn of brandewijn. Normaal worden de aardappelen gefrituurd in frietvet. Een veel minder vettig en even lekker alternatief is de aardappels te bakken in de oven zoals in dit patatas bravas recept.

Petra Vandewouwer, Piet’s assistente uit De Perfecte Keuken bakt de aardappelen gaar onder deksel. Zij gebruikt ook spaghettikruiden, wat duidelijk gedaan wordt om de sponsors van De Perfecte Keuken te plezieren: authentieke Spaanse recepten gebruiken geen spaghettikruiden. Om de saus pikant te maken wordt normaal hete chilipeper toegevoegd.

Patatas bravas recept

 • 500 gram jonge, gewassen aardappelen
 • hoeveboter

Voor de tomatensaus:

 • 1 eetlepel hoeveboter
 • 2 knoflookteentjes
 • chilipepertjes naar smaak
 • 2tal eetlepels paprikapoeder naar smaak
 • 1 eetlepel bloem
 • 3 eetlepels wijnazijn
 • 250 ml passata di pomodoro (gezeefde tomaten uit blik of tetra brik)

Hoe patatas bravas maken

Patatas bravas recept met gebakken aardappelen en pikante tomatensaus

 1. Snijd de aardappelen in kleine stukken van gelijke grootte.
 2. Smelt boter in een pan en bak hierin de aardappelstukjes op een zeer laag vuurtje onder deksel gaar (dit kan meer dan een half uur duren, dus houdt een oogje in het zeil en prik zo nu en dan met een mes door een aardappel om de gaarheid te testen).
 3. Neem ondertussen een ander sauspannetje, smelt er een klontje boter in en stoof er op een laag vuurtje de knoflook in, zonder dat de look begint te bruinen, tot het aroma vrijkomt.
 4. Voeg er het paprikapoeder en de bloem aan toe en laat even bakken.
 5. Blus het sauspannetje met de azijn en schraap de eventuele aanbaksels los van de bodem.
 6. Voeg er dan de passata de pomodoro aan toe en laat pruttelen tot de gewenste dikte. Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.
 7. Als de aardappelen bijna gebakken zijn, snijd je er een chilipepertje in en meng zeer goed door elkaar. Laat nog even verder bakken zodat de smaak van de chili goed in de aardappelen kan trekken.
 8. Serveer de patatas bravas met de tomatensaus er bovenop.