Pasteis de belem

Breng de zon in je keuken door snel lekkere pasteis de belem of Portugese eitaartjes te bakken: makkelijk recept met bladerdeeg uit de winkel.

Het geheim van het uiterst krokante deeg uit het authentieke pasteis de belem recept makkelijk uit de doeken gedaan door Piet Huysentruyt.

Belem is een dorpje dichtbij Lissabon, waar deze taartjes hun oorsprong vonden. Ze worden ook "pasteis de nata" genoemd. "Nata" is Portugees voor room: de vulling van de taart is banketbakkersroom met eierdooiers en room, op smaak gebracht met citroenschil.

De truuk is 2 vellen bladerdeeg van de winkel op te rollen tot een worst, een schijfje uit de worst te snijden, het schijfje plat duwen en er zo een taartvormpje mee te bekleden: het bladerdeeg gaat dan zowel omhoog als naar buiten rijzen en uiterst krokant bakken.

Giet nooit hete vulling op bladerdeeg: de boter in het deeg gaat dan smelten, de mooie laagjes gaan niet meer rijzen en het ganse deeg gaat als 1 geheel traag garen.

Pasteis de belem recept

 • 2 bladerdeegvellen uit de winkel

Voor de banketbakkersroom vulling:

 • 30 gram bloem
 • 300 ml room van minstens 35% vet
 • buitenste schil van een citroen (of een halve citroen of meer citroenen: naar smaak!)
 • indien gewenst: vanille extract
 • 180 gram griessuiker
 • 4 eierdooiers van een biologische boerderij of tuinder

Hoe pasteis de belem maken

Lekker pasteis de belem taartjes recept met bladerdeeg uit de winkel en banketbakkersroom vulling

 1. Doe de bloem in een kom, giet er een derde van room bij en meng met een handgarde totdat alle klonters verdwenen zijn.
 2. Giet de rest van de room in een sauspannetje en doe er de uiterst dunne schil van een citroen bij (snijd lange, brede schijfjes met de dunschiller, maar laat het bittere, witte vel aan de citroen). Warm de room op zodat de smaak van de citroen in de room kan trekken (hoeft dus niet te koken).
 3. Giet de hete room bij de rest van de room onder voortdurend roeren met de handgarde zodat je geen klonters krijgt.
 4. Voeg de suiker bij het roommengsel en roer met de garde om.
 5. Roer tenslotte de eierdooiers onder het roommengsel.
 6. Doe alles weer in het sauspannetje en breng onder voortdurend roeren met een handgarde tot net aan het kookpunt: flink roeren zodat je geen roerei krijgt met stukjes gestold ei. Als de vulling indikt, is ze klaar. Haal de schillen citroen uit de banketbakkersroom en laat afkoelen. Begin ondertussen aan het deeg.
 7. Oven voorverwarmen op 220 graden.
 8. Leg 2 bladerdeegvellen op elkaar, rol losjes op tot een worst. Snijd een schijfje van 3 centimeter uit de worst, druk plat tussen je 2 handen en bekleed er een klein taartvormpje mee. Heb je te weinig, dan begin je helemaal opnieuw maar snijd wel een dikker schijfje af.
 9. Als de vulling is afgekoeld, vul je er de bladerdeeg taartbodems mee.
 10. Laat de pasteis de belem minstens een kwartiertje bakken in een hete oven op 220 graden tot het bladerdeeg gerezen en krokant gebakken is en serveer met wat kaneelpoeder erover gestrooid.