Oliebollen Bakken

Gebakken oliebollen met poedersuiker bestrooid

Wist je dat je zelf snel oliebollen kan bakken volgens een recept dat altijd lukt uit SOS Piet… dat tot de perfectie verbeterd wordt in De Perfecte Keuken?

"Wat hebben we vandaag geleerd" werd in SOS Piet (Reeks 5, Aflevering 5 van 7 October 2006) beantwoord door:

 • minder vocht in het beslag
 • gist in lauw melk laten oplossen alvorens in het deeg te verwerken
 • de eieren in zijn geheel aan het beslag toevoegen (sommige oliebollen recepten vragen om het eiwit stijf te kloppen)
 • het beslag te laten rijzen in een oven op 50 graden Celsius.

Indien u geen oven hebt met zulk een lage stand is het waarschijnlijk in uw voordeel, want gist begint op 40 graden af te sterven. Komt er nog bij dat sommige ovens binnenin een andere temperatuur hebben dan wat ze op de knop aangeven. Al bij al zet je het beslag op een tochtvrije, warme plaats tijdens de gisting zoals ook vermeld in de uitzending van De Perfecte Keuken van 23 November 2011.

Ingrediënten voor het SOS Piet oliebollen recept

 • 20 gram echte gist (niet de gedroogde gist)
 • 250 gram patisseriebloem
 • 2 eitjes
 • poedersuiker
 • mengsel van 100 ml melk met 100 ml water en 1/2 eetlepel witte suiker
 • een snuifje zout

Hoe zelf oliebollen bakken

 1. Doe de bloem in een kom.
 2. Verbrokkel de levende gist in de melk met het water en de suiker, zet op een laag vuurtje en begin goed om te roeren met een garde.
 3. Als de gist opgelost is, voeg je dit bij de bloem en begin met een garde door elkaar te mengen. Voeg er ook de eieren aan toe en dan het zout.
 4. Zorg ervoor dat het beslag niet te vloeibaar is, anders gaat het als een platte schijf uitlopen in het frituurvet. Het vloeibaar beslag zit tussen een vast broodbeslag en een lopend pannenkoekenbeslag: het kleeft dus aan je handen vooraleer te rijzen.
 5. "Laat het beslag in een kom onder een handdoek een 20tal tot 30tal minuutjes rijzen in een oven van 50°C" zegt Piet in SOS Piet. Het is ons echter niet duidelijk welke gist 50 graden kan overleven. In De Perfecte Keuken heeft Piet het niet meer over een oven en raad hij aan het beslag minstens 3 kwartier te laten rijzen op een warme, tochtvrije plaats onder plastiekfolie.
 6. Zet een frituurketel op 170 graden (zo zei Piet in SOS Piet, maar hij herhaalde dit recept in De Perfecte Keuken en zette toen zijn frituurketel op 180 graden: zorg ervoor dat je vet heet is!).
 7. Als het beslag gerezen is, roer je er even met je handen door zodat het deeg wat inzakt en makkelijker zijn vorm behoudt tijdens het scheppen.
 8. Schep met een eetlepel het beslag in een andere eetlepel alvorens het net boven het frituurvet in het vet te duwen met de andere lepel. Je zal zien dat het beslag een extra duwtje nodig heeft van je lepel alvorens in het vet te vallen.
 9. Van zodra de oliebol in het vet is, schep je er een andere oliebol bij: let wel op dat de bollen mekaar niet raken, dus bak niet teveel oliebollen tegelijk.
 10. De oliebollen zijn gebakken als ze goudbruin zijn en niet inzakken als je ze laat uitdruipen op een keukenpapier.
 11. Serveer oliebollen met flink wat poedersuiker.