Muffins maken

De eenvoud zelve, alles samen en klaar: makkelijk recept om snel lekkere muffins te maken al dan niet met de hulp van kinderen.

Hoe groter de papieren cakejes vormen, hoe langer de muffins in de oven moeten bakken. Piet gebruikt grote vormpjes en zet ze een kwartiertje in een oven op 200 graden.

Heb je een "speciale" bakplaat met 12 cupcake vormpjes, weet dan dat deze bakplaat mee moet opwarmen in de oven: de warmte gaat dus trager in de muffins dan wanneer je ze gewoon in papieren vormpjes op een platte bakplaat zet. (baktijd wordt dus langer, bijvoorbeeld minstens 20 minuten).

Baktijden is steeds het moeilijkste gegeven in een recept: uw oven op 200 graden en mijn oven op 200 graden gaan toch een ander gebakje geven. Baktijden in recepten zijn daarom altijd een leidraad: ken je eierdooiers oven (experimenteren dus) en is je muffin te nat van binnen, zet hem dan 5 minuten langer in de oven.

De zure room maakt de gebakjes wat smeuïger, voor het basisrecept laat je gewoon de vanille smaakmakers weg.

Basisrecept muffins (zonder de vanille)

 • 100 gram zachte boter
 • 200 gram zelfrijzende bloem
 • 100 gram witte suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 vanillestokje
 • 3 eieren van losloopkippen op biologische velden
 • 1 eetlepel zure room
 • een 8tal grote papieren cupcake vormen

Hoe snel muffinsdeeg maken

Makkelijk basisrecept om snel lekkere muffins te maken

 1. Doe de boter in een kom en klop met een handgarde verder zacht.
 2. Voeg de vanillesuiker toe, schraap het merg uit de peulen van de vanillestok en voeg toe.
 3. Roer de bloem en de suiker in een andere kom met de hand even door elkaar en voeg dan toe aan de boter.
 4. Roer met een garde door elkaar: in het begin is dit even lastig, want de boter gaat tussen de garde kleven.
 5. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng verder met de garde tot alle bloem door het deeg is opgenomen. Roer er dan nog een eetlepel zure room door en het mooie, gladde muffindeeg is klaar.
 6. Vul de cakevormpjes niet tot op de rand: schep het deeg in de vormpjes met een lepel en duw het deeg van de lepel met je vingers of met een andere lepel in de vorm.
 7. Zet de vormpjes niet tegen elkaar, zodat je een mooie, ronde muffin kan bakken: een 15 tot 20 tal minuten in de oven op 200 graden Celsius.