Kaastaart met speculoosbodem

Geniet van deze makkelijke platte kaastaart op speculoosbodem afgewerkt met ananas uit blik: geen oven nodig, recept uit SOS Piet.

Belangrijk is de eigelen met de suiker zolang op te kloppen totdat alle suiker gesmolten is: voel met je vingers in het mengsel: als je nog suikerkristallen voelt (iets "korreligs"), dan moet je verder kloppen: dit kan enkele minuten duren!

Vermits ananas een zuur bevat dat de gelatine kan afbreken, gebruik je best minder zure ananas uit blik in plaats van een verse ananas.

Let op de volgorde bij het mengen van de ingrediënten: voeg eerst het stijfgeklopte eiwit toe en dan pas de stijfgeklopte room: want hoe langer je room bewerkt, hoe meer het boter wordt in plaats van slagroom.

Doe de room en het opgeklopte eiwit bij het afgekoelde gelatinemengsel: als je het bij een lauw mengsel zou toevoegen, gaan zowel het eiwit en de room opnieuw slap worden.

Voeg gesmolten boter bij de speculooskruimels, zodat de taartbodem krokant blijft en geen water gaan opslorpen.

Boodschappenlijstje voor kaastaart met speculoosbodem

 • 150 gram speculooskoekjes
 • 100 gram echte boter
 • 250 gram verse magere kaas
 • 3 eieren
 • 60 gram + 65 gram griessuiker
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 125 vette room
 • ananas en sap uit blik
 • 20 gram gelatineblaadjes + 12 gram gelatineblaadjes

Hoe kaastaart met speculoos maken

Vers aangesneden koude kaastaart met speculoosbodem uit SOS Piet

 1. Week de gelatine in koud water in 2 schotels: 1 met de 20 gram en een andere met de 12 gram.
 2. Verkruimel de speculoos tot kruimels, giet er gesmolten boter over, werk de boter met de hand in de kruimels en vul er de bodem van een schotel mee. Druk goed aan met de hand en laat opstijven in de ijskast.
 3. Scheid ondertussen 3 eigelen van hun eiwitten.
 4. Voeg 60 gram suiker en het pakje vanillesuiker bij de eigelen en klop wit totdat er geen korrelige suiker meer in het mengsel achterblijft en alle suiker gesmolten is.
 5. Roer de verse kaas doorheen het eimengsel.
 6. Warm ondertussen 50 ml ananassap op in een sauspannetje tot het lauw is, en los er al roerend met een garde de 20 gram gelatine in op.
 7. Als alle gelatine is opgelost en het mengsel nog steeds lauw is, zeker niet heet, dan roer je het onder de opgeklopte eierdooiers en kaas en laat het geheel afkoelen in een grote kom of in de gootsteen gevuld met koud water.
 8. Doe de 65 gram suiker bij de eiwitten en klop met een elektrische mixer stijf. Klop met een andere mixer de slagroom stijf. Roer eerst voorzichtig met een spatel het eiwit en dan de room doorheen het koude kaasmengsel.
 9. Voor de garnering warm je opnieuw 50 ml ananassap op in een sauspannetje tot het lauw is, en los er de 12 gram gelatine in op. Snijd 300 gram ananasschijven in kleine stukjes en roer doorheen het sap en de gelatine.
 10. Giet het koude kaasmengsel bovenop de koekjesbodem. Giet hierboven de stukjes ananas in gelatine.
 11. Laat de platte kaastaart 1 nacht rusten in de ijskast alvorens met een warm mes in mooie stukken te snijden.