Ijs maken

Mooie bolletjes ijs scheppen uit je ijsmachine met dit makkelijk recept om zelf vanille ijs te maken uit SOS Piet. Voor mooi smeuïg ijs moet je wel vertrekken van een halfdik sausje in je ijsmachine en zeker niet met nog lopende melk.

Vermits je met een ijsmachine werkt, kan je een niet al te vet roomijs maken. Dit recept is eigenlijk niets meer dan een crème anglaise met eierdooiers, suiker en melk die je in je ijsmachine laat draaien tot vanille ijs.

Heb je echter geen ijsmachine, dan moet je op zoek naar ijs recepten met ofwel meer vet, minder suiker, minder eierdooiers ofwel voeg je roomijspoeder toe.

Het geheim van crème anglaise is het vanillesausje onder voortdurend roeren op een zeer zacht vuurtje te laten indikken tot een half dikke saus: als je een houten lepel in de saus dompelt en er dan met je vinger een streep door trekt, moet de streep zichtbaar blijven.

Voor de beste smaak zijn zoals altijd de ingrediënten belangrijk. De meest smaakvolle dooiers zijn van eieren van de biologische teelt, koop de melk vers van de hoeve of gepasteuriseerd en gebruik in plaats van vanillepoeder een echt vanillestokje: zowel het stokje als de zaadjes.

Ingrediënten om zelf ijs te maken

 • 1 liter gepasteuriseerde melk
 • 8 dooiers van biologisch geteelde eieren
 • ¼ kg ultra fijne griessuiker
 • zaadjes en peul van 1 stokje vanille

Hoe ijs maken met de ijsmachine

 1. Stap voor stap recept om zelf vanille ijs te maken op basis van creme anglaise met een ijsmachineMaak een crème anglaise door in 1 pot de melk op te koken met de vanille (snijd de peul in de lengte in 2 en schraap de zaadjes er met een aardappelmesje uit) en
 2. in een andere grote kom de eierdooiers met de suiker wit te kloppen.
 3. Wit kloppen wil zeggen dat je eindresultaat duidelijk veel witter ziet dan de gele dooiers.
 4. Het geheel is luchtig, het volume is minstens verdubbelt en
 5. er zijn geen suikerkristallen meer in het mengsel te vinden.
 6. Om de eigelen niet te doen schiften, giet je de kokende melk onder voortdurend roeren met een garde bij de opgeklopte dooiers.
 7. Als het geheel goed omgeroerd is, giet je het terug in de nog warme kookpot
 8. die je op een uiterst zacht vuurtje zet. Onder voortdurend roeren met een houten lepel (of een spatel) zorg je ervoor dat niets aan de bodem aanbrandt, dat de saus niet begint te koken maar wel dat er water verdampt en de begint in te dikken.
 9. Ga met je vinger over de houten lepel
 10. tot je een lijn kan trekken die niet onmiddellijk verdwijnt.
 11. Zet de kookpot in de gootsteen waarin koud water is gedaan (au bain marie) zodat de crème anglaise kan afkoelen. Blijf wel roeren zodat er geen vel op de saus komt te liggen.
  Koel verder af in de ijskast.
 12. Schep de afgekoelde crème anglaise in de ijsmachine en laat minstens een half uur draaien om alzo lekker vanille ijs te maken.