Caramel Piet Huysentruyt

Stap voor stap caramel maken volgens een recept van Piet Huysentruyt: suikerklontjes oplossen in water, aan de kook brengen en wachten tot alles bruint tot caramel.

Hoe maak je de perfecte caramel met tips van Piet Huysentruyt voorgedaan met foto’s uit het kookprogramma SOS Piet.

Caramel recept

Zoals altijd in de patisserie, ook voor recept met slechts 2 ingrediënten geldt de vuistregel: alles exact afwegen. Het geheim van perfecte caramel is ervoor te zorgen om zo zuiver mogelijke ingredienten en potje te gebruiken zonder enige roerstaaf of wat dan ook in het potje te brengen.

  • 100 gram flesjeswater en
  • 125 gram suiker in klontjes

Caramel maken

  1. Caramel is "verbrande suiker" en je hoeft verder niet veel meer te doen dan gewoon de suiker met het water op te warmen op een zacht vuurtje in een glad, rein potje tot alles kookt.
  2. Draai eventjes met het potje zodat de klontjes ietwat makkelijker kunnen smelten in het water. Je krijgt een doorschijnende, bubbelende suikersiroop.
  3. Dan zal je bruine druppels caramel zien verschijnen door de suiker die aan de wand van het potje kleeft: neem een nat taartenborsteltje en borstel de caramel weg van de wand.
  4. Tenslotte zal de ganse doorschijnende siroop ineens snel van kleur veranderen. Als de ganse suikeroplossing bruin gekleurd is haal je het potje direct van het voor en dompel in koud water zodat de caramel niet verder donkerder bruin kleurt.