Biefstuk met champignons

Leer hoe een perfecte biefstuk te bakken, geserveerd met een sausje op basis van het kookvocht met champignons en whiskey.

Kruid het vlees op voorhand zodat de kruiding in het vlees bakt en zo de smaak in het vlees trekt.

Laat de boter nooit verbranden, anders eindig je met een donkerbruine, bitter smakende saus. Gebruik daarom ook een pan die niet groot genoeg is om al het vlees te bevatten. Is de pan te groot, dan zal de boter die niet met vlees bedekt is gaan verbranden.

Prik nooit met een vork in het vlees: het bloed zal vrijkomen (waardoor je smaak in het vlees verliest) en de pan zal afkoelen.

Biefstuk met champignonsaus recept

Voor de steak:

 • 4 biefstukken
 • peper en zout
 • echte boter

Voor de champignonsaus:

 • 1 doosje verse, grote champignons
 • peper en zout
 • 100 ml whiskey
 • 200 ml water
 • instant rundsbouillon naar smaak (1 kleine, halve eetlepel)
 • 300 ml room met 35% vetgehalte

Hoe biefstuk met champignons bakken

Een lekkere, dikke gebakken biefstuk met champignonroomsaus

 1. Piet doet de steeltjes van de champignons (ik laat de steeltjes aan de champignons: de smaak is evenzeer goed en het oogt evenzeer mooi) en snijd de hoedjes in schijfjes.
 2. Doe flink wat boter in de pan.
 3. Kruid het vlees langs beide kanten met peper en zout.
 4. Wacht tot de boter schuimt en net nog geen hazelnootkleur heeft alvorens de biefstukken in de pan te leggen: je moet nu een sissend geluid horen.
 5. Laat even op een hoog vuur verder bakken en draai dan het vuur wat lager zodat je eerst een mooi korstje bakt alvorens je de warmte langzaam in de steak laat trekken.
 6. Draai de biefstukken om en laat ook aan de andere kant bruinen.
 7. Als het vlees in het midden van het stuk nog veerkrachtig is en aan de buitenkant hard is, dan is de biefstuk ‘bleu’ gebakken, voor meer gaarheid, bak je langer. Als het vlees in het midden even hard gebakken is als aan de buitenkant en nauwelijks nog terugveert, dan is de biefstuk ‘bien cuit’ of "als schoenzool" gebakken.
 8. Haal de gegaarde biefstukken uit de pan, leg op een bord en houd warm door met aluminiumfolie af te dekken. Vooral een bleu gebakken biefstuk kan alzo langzaam verder van binnen opwarmen.
 9. Leg een laag gesneden champignons in de vetstof waarin je het vlees hebt in gebakken zodat de champignons het lekkere vet gaan opnemen. Kruid met peper en zout.
 10. Schud dan de pan of roer met een lepel om zodat beide kanten van de champignons kunnen bakken.
 11. Blus de pan met whiskey, let op want de vlam kan in de pan schieten (zet dus eerst de dampkap af!) en laat de alcohol verdampen.
 12. Blus verder met wat water en roer er voor de smaak wat rundsbouillon door.
 13. Schraap de bruine aanbaksels los in de saus, giet een scheut room in de pan en laat de saus voor de helft inkoken.
 14. Serveer de biefstuk met de champignonsaus.