Biefstuk bakken

Tips om zelf te voelen hoelang een biefstuk blue, saignant, a point of bien cuit te bakken en snel een heerlijke jus van het aanbaksel te maken.

Belangrijk: neem steeds een kleeflaagpan zodat je een heerlijk krokant laagje aan het vlees kan bakken en vooral met de aanbaksels in de pan een eenvoudige maar uiterst smaakvolle jus kan maken na het blussen van de pan met water, bier, wijn of bouillon, al naargelang de saus die je wil maken. In dit recept: gewoon wat water over het aanbaksel gieten, wat rundsbouillon toevoegen en je hebt een heerlijke jus.

Zorg er steeds voor dat je de biefstukken kruid alvorens te bakken, zodat de kruiden mee het vlees aanschroeien. Kruid je na het bakken van het vlees, dan ligt je kruiding als het ware te zweven bovenop je steaks.

Ingredienten om de perfetce biefstuk te bakken

 • een kleeflaagpan waar de stukken vlees net in passen
 • 4 stukken biefstuk
 • een flinke klont echte boter
 • 200 ml water
 • peper en zout
 • 1 theelepel van Piet’s instant bouillon van rund

Hoelang biefstuk bakken

De veerbaarheid van het vlees geeft aan wat er binnenin in de steak gebeurt. Natuurlijk heb je wat oefening nodig vooraleer je de juiste cuisson (gaarheid) kan voelen. Je kan alvast Piet’s tips gebruiken door te voelen op onderaan je duim en handpalm nadat je je duim raakt met 1 van je 4 andere vingers:

Tips om te voelen aan je hand hoelang een biefstuk gebakken is: bleu, saignant, a point of bien cuit

 • bien cuit: "keihard" : duim raakt pink
 • a point: een beetje losser : duim raakt ringvinger: het bloed loopt er niet meer uit en het vlees is binnenin roos (rose of medium gebakken) in plaats van rood
 • saignant: duim raakt middelvinger: het vlees is duidelijk rood en bloederig van binnen
 • blue: duim raakt wijsvinger: het vlees is dichtgeschroeid van buiten en warm van binnen

Hoe steak bakken

Gebakken biefstuk met saus van de jus geserveerd met kroketten

 1. Warm een pan op het vuur en smelt er een klont boter in.
 2. Kruid het vlees met peper en zout.
 3. Als de boter begint te schuimen leg je de stukken vlees met de gekruide kant in de boter in de pan: het vlees moet goed sissen.
 4. Kruid de nu naar boven liggende kant ook met goed wat peper en een beetje zout.
 5. Als de steak mooi bruin gebakken is aan 1 kant, draai je hem om en laat verder bakken aan de andere kant tot de gewenste cuisson (voel de veerbaarheid of volg de aanwijzingen van je slager).
 6. Als de steak langs beide kanten voldoende gebakken is, haal je hem uit de pan.
 7. Blus de pan met een klein beetje water, roer er een beetje instant rundsbouillon door, laat eventueel wat indikken en giet over de gebakken biefstuk.