Aardpeersoep

Uiterst makkelijk aardpeersoep recept: aardpeer schillen, gaar koken met soepgroenten, pureren en klaar.

Natuurlijk is dit te eenvoudig voor een voormalig 2 sterren chef als Piet Huysentruyt. Dus om de sponsor van de stoomovens tevreden te stellen probeert Piet het aardpeer recept af te werken met een eierdooier halfgaar gekookt in de stoomoven. Jammer genoeg breekt de eerste dooier open in de stoomoven en slaagt Piet er niet in om de tweede dooier heel te houden bij het overbrengen van de ovenplaat naar de soep. U weze gewaarschuwt: als Piet het niet kan, zal het een uitdaging zijn…

Verder een uiterst makkelijk recept met aardperen die een ietwat zoete notensmaak hebben.

Als de aardperen voeg in het seizoen (eind oktober) geoogst en verkocht worden, zijn ze eerder dun, dus pas recepten aan als ze zeggen hoeveel aardperen nodig zijn: op het eind van het seizoen zijn de wortelknollen veel dikker dan in het begin van het seizoen.

Aardpeersoep recept

 • 8 grote aardperen, schillen en geschilde aardpeer direct in een kommetje met water leggen zodat ze wit blijven
 • peper, zout en water

Soepgroenten:

 • 1 patat, geschild en in stukjes gesneden
 • 1/2 witte stengel van een prei, fijn gesneden
 • 1 kleine sjalot, fijngehakt

Voor de garnering:

 • eierdooiers
 • grof gemalen peper
 • fijn gesneden groene ringetjes van lenteui

Aardpeersoep maken

Aardpeersoep in een bord met eierdooier en groene ringetjes pijpajuin

 1. Alle soepgroenten en de aardperen onderzetten in water, aan de kook brengen en minstens een half uur laten sudderen totdat de aardpeer volledig gaar gekookt is.
 2. Voeg peper en zout toe en pureer in een blender, let wel op dat je je niet verbrandt en dat het deksel niet van de blender vliegt door de druk van de extra stoom die vrijkomt tijdens het mixen.
 3. Heb je een stoomoven, probeer dan eierdooiers te stomen op 70 graden voor 5 minuten. Zoniet zou ik gewoon een ei zachtkoken, wat de soep een extra beet geeft van het eiwit en toch een lopende eierdooier als resultaat heeft.
 4. Serveer de aardpeersoep met 1 eierdooier per bord, peper en ringetjes lenteui.